måndag 5 oktober 2009

Mask i magen? Lyllos! Du slipper allergi

Vissa inälvsparasiter, vanligen kallade mask i magen, kan ge ett visst skydd mot allergier. Det visar en studie som genomförts i Vietnam under ledning av forskare från universitetet i Nottingham.

I studien ingick 1 500 skolbarn i åldern sex till femton år. Alla bosatta i en lantlig miljö där inälvsparasiter är vanligt förekommande.

Den del av barngruppen som fick återkommande behandlingar mot "mask i magen" visade sig vid test vara mer drabbad av allergi mot dammkvalster. Några skillnader i när det gäller mer allvarliga sjukdomar som astma kunde dock inte konstateras. Men eftersom uppemot 80 procent av de som har astma också är allergiska mot dammkvalster så kan resultaten få betydelse för att hejda utvecklingen av astma.

- Nästa steg är att ta reda på exakt hur och när inälvsparasiterna programmerar människans immunsystem så att det skyddar mot allergiska reaktioner, säger Dr Carsten Flohr vid universitetet i Nottingham.

Forskarna tror att förekomsten av inälvsparasiter har en dämpande inverkan på kroppens immunsystem. Det är troligen därför som parasiterna överlever som inkräktare i tarmsystemet. Och det som visat sig lyckosamt för parasiterna verkar ha som bieffekt att göra att den infekterade personen har lägre risk att drabbas av allergier. Eftersom inälvsparasiter i stor utsträckning försvunnit från den industrialiserade världen kan detta, tror man, vara en del av förklaringen till ökningen av allergier. Det verkar alltså som att människor och parasiterna utvecklat en terrorbalans. Vi höjer vårt immunförsvar för att vi "vet" att parasiterna drar ner det. Men utan parasiter så ligger det på en så hög nivå att det skapar problem som allergier.

Även om inälvsparasiter kan ge ett visst skydd mot allergi så är de inte problemfria. De orsakar svåra sjukdomar och allvarlig järn och blodbrist.

Mer om detta här.

Inga kommentarer: